• Kontrast
  • Powiększ
  • Powiekszony tekst z kontrastem
  • Wyłącz kontrast i powiększenie

Konkurs na najlepszy ser

logo_modr_80Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Ostrołęce informuje, że Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego podjął inicjatywę zorganizowania I edycji „Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych”, którego celem jest promocja wyrobów mleczarskich -€“ serów podpuszczkowych wytwarzanych samodzielnie. Ponadto realizacja konkursu umożliwi popularyzację serów, jako podstawowego źródła wapnia w diecie człowieka oraz wskaże alternatywne kierunki wykorzystania mleka w gospodarstwach rolnych. Konkurs jest organizowany i przeprowadzany wspólnie z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Warszawie. Konkurs realizowany jest w dwóch etapach: etap okręgowy i etap wojewódzki. W Konkursie mogą uczestniczyć mieszkańcy terenów wiejskich Województwa Mazowieckiego, producenci sera podpuszczkowego.

W Konkursie mogą wziąć udział:

1) Grupa A – producenci indywidualni (dwa etapy): wytwarzający sery podpuszczkowe na  własne potrzeby (osoby fizyczne, rolnicy, koła gospodyń wiejskich, szkoły, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne);

2) Grupa B – przedsiębiorcy (jeden etap): wytwarzający sery podpuszczkowe,   prowadzący zarejestrowaną działalność gospodarczą w zakresie przetwórstwa mleka, wyłącznie na zasadzie produkcji Marginalnej, Lokalnej i Ograniczonej.

Warunki udziału oraz Formularz zgłoszeniowy do Konkursu określane są każdorazowo w Regulaminie, dostępnym u organizatora Konkursu na stronie: www.mazovia.pl.

Warunkiem uczestnictwa w Konkursie jest podpisanie zgody na przetwarzanie danych osobowych w zakresie określonym w oświadczeniu będącym częścią Formularza zgłoszeniowego.

Zgłoszenie produktu do Konkursu, do etapu okręgowego dla Grupy A polega na dostarczeniu wypełnionego Formularza zgłoszeniowego, zgodnie z wzorem stanowiącym załącznik Nr 1 do Regulaminu, na adres właściwego Oddziału Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego do dnia 18 listopada 2016 r.

Dla wytwórców z terenu powiatów makowskiego, ostrowskiego, ostrołęckiego, przasnyskiego i wyszkowskiego: Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie Oddział Ostrołęka ul. Targowa 4, 07-412 Ostrołęka

Zgłoszenie produktu do Konkursu, do etapu wojewódzkiego dla Grupy A polega na dostarczeniu przez MODR, do dnia 5 grudnia 2016r., do Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie max. trzech Formularzy zgłoszeniowych laureatów etapu okręgowego. Wyłonienie laureatów etapu okręgowego odbywa się w poszczególnych Oddziałach MODR, bez udziału przedstawicieli Samorządu Województwa Mazowieckiego, na zasadach określonych przez Centralę MODR w Warszawie.

 Zgłoszenie produktu do Konkursu dla Grupy B polega na dostarczeniu wypełnionego Formularza zgłoszeniowego na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa

Każdy uczestnik Konkursu może zgłosić tylko jeden ser podpuszczkowy w danym roku. Zgłoszenia do konkursu przyjmowane będą do dnia 5 grudnia 2016 roku (decyduje data wpływu). Zgłoszenia niekompletne oraz nadesłane po terminie nie będą uwzględniane w Konkursie.

Dla Grupy A -€“ producenci indywidualni – konkurs przebiega dwuetapowo: etap okręgowy w poszczególnych Oddziałach MODR i etap wojewódzki w siedzibie UMWM w Warszawie.

Dla Grupy B -€“ przedsiębiorcy – konkurs przebiega jednoetapowo, wyłącznie etap wojewódzki w siedzibie UMWM w Warszawie.

Szczegółowe zasady rozstrzygnięcia Konkursu określa § 4 Regulaminu.

W każdej Grupie (A – producenci indywidualni, B – przedsiębiorcy) zostaną przyznane I, II i III miejsce. W szczególnych przypadkach Wojewódzka Kapituła Konkursu może przyznać nagrody specjalne oraz wyróżnienia.  Laureaci Konkursu otrzymają dyplom zawierający: nazwę zdobytego tytułu, nazwę nagrodzonego produktu oraz nazwisko producenta, a także nagrodę rzeczową. Nagrody Konkursu etapu wojewódzkiego oraz etapów okręgowych wręczone zostaną laureatom Konkursu podczas uroczystości, która odbędzie się w IV kwartale 2016 r.

Dodatkowych informacji udzielają pracownicy zespołu Przedsiębiorczości, Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddział Ostrołęka, ul. Targowa 4 (pok. nr 1), 07-410 Ostrołęka:

– Ewa Bielska, e-mail ewa.bielska@modr.mazowsze.pl, tel. 29 769 49 62 lub

– Andrzej Niedźwiedzki. e-mail andrzej.niedzwiedzki@modr.mazowsze.pl, tel. 29 769 49 61.

Regulamin konkursu – pobierz

Formularz zgłoszeniowy – pobierz

 

Opublikowano: 2 listopada 2016
 

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestuje w obszary wiejskie".

Strona internetowa Lokalnej Grupy Działania „Zaścianek Mazowsza" współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.