Konkurs na najlepszy ser
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Ostrołęce informuje, że Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego podjął inicjatywę zorganizowania I edycji „Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych”, którego celem jest promocja wyrobów mleczarskich - serów podpuszczkowych wytwarzanych samodzielnie. Ponadto realizacja konkursu umożliwi popularyzację serów, jako podstawowego źródła wapnia w diecie człowieka oraz wskaże alternatywne kierunki wykorzystania mleka w gospodarstwach rolnych. Konkurs jest organizowany i przeprowadzany wspólnie z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Warszawie. Konkurs realizowany jest w dwóch etapach: etap okręgowy i etap wojewódzki. W Konkursie mogą uczestniczyć mieszkańcy terenów wiejskich Województwa Mazowieckiego, producenci sera podpuszczkowego.
W Konkursie mogą wziąć udział:
1) Grupa A – producenci indywidualni (dwa etapy): wytwarzający sery podpuszczkowe na własne potrzeby (osoby fizyczne, rolnicy, koła gospodyń wiejskich, szkoły, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne);
2) Grupa B – przedsiębiorcy (jeden etap): wytwarzający sery podpuszczkowe, prowadzący zarejestrowaną działalność gospodarczą w zakresie przetwórstwa mleka, wyłącznie na zasadzie produkcji Marginalnej, Lokalnej i Ograniczonej.
Warunki udziału oraz Formularz zgłoszeniowy do Konkursu określane są każdorazowo w Regulaminie, dostępnym u organizatora Konkursu na stronie: www.mazovia.pl.
Warunkiem uczestnictwa w Konkursie jest podpisanie zgody na przetwarzanie danych osobowych w zakresie określonym w oświadczeniu będącym częścią Formularza zgłoszeniowego.
Zgłoszenie produktu do Konkursu, do etapu okręgowego dla Grupy A polega na dostarczeniu wypełnionego Formularza zgłoszeniowego, zgodnie z wzorem stanowiącym załącznik Nr 1 do Regulaminu, na adres właściwego Oddziału Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego do dnia 18 listopada 2016 r.
Dla wytwórców z terenu powiatów makowskiego, ostrowskiego, ostrołęckiego, przasnyskiego i wyszkowskiego: Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie Oddział Ostrołęka ul. Targowa 4, 07-412 Ostrołęka
Zgłoszenie produktu do Konkursu, do etapu wojewódzkiego dla Grupy A polega na dostarczeniu przez MODR, do dnia 5 grudnia 2016r., do Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie max. trzech Formularzy zgłoszeniowych laureatów etapu okręgowego. Wyłonienie laureatów etapu okręgowego odbywa się w poszczególnych Oddziałach MODR, bez udziału przedstawicieli Samorządu Województwa Mazowieckiego, na zasadach określonych przez Centralę MODR w Warszawie.
Zgłoszenie produktu do Konkursu dla Grupy B polega na dostarczeniu wypełnionego Formularza zgłoszeniowego na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa
Każdy uczestnik Konkursu może zgłosić tylko jeden ser podpuszczkowy w danym roku. Zgłoszenia do konkursu przyjmowane będą do dnia 5 grudnia 2016 roku (decyduje data wpływu). Zgłoszenia niekompletne oraz nadesłane po terminie nie będą uwzględniane w Konkursie.
Dla Grupy A - producenci indywidualni – konkurs przebiega dwuetapowo: etap okręgowy w poszczególnych Oddziałach MODR i etap wojewódzki w siedzibie UMWM w Warszawie.
Dla Grupy B - przedsiębiorcy – konkurs przebiega jednoetapowo, wyłącznie etap wojewódzki w siedzibie UMWM w Warszawie.
Szczegółowe zasady rozstrzygnięcia Konkursu określa § 4 Regulaminu.
W każdej Grupie (A – producenci indywidualni, B – przedsiębiorcy) zostaną przyznane I, II i III miejsce. W szczególnych przypadkach Wojewódzka Kapituła Konkursu może przyznać nagrody specjalne oraz wyróżnienia. Laureaci Konkursu otrzymają dyplom zawierający: nazwę zdobytego tytułu, nazwę nagrodzonego produktu oraz nazwisko producenta, a także nagrodę rzeczową. Nagrody Konkursu etapu wojewódzkiego oraz etapów okręgowych wręczone zostaną laureatom Konkursu podczas uroczystości, która odbędzie się w IV kwartale 2016 r.
Dodatkowych informacji udzielają pracownicy zespołu Przedsiębiorczości, Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddział Ostrołęka, ul. Targowa 4 (pok. nr 1), 07-410 Ostrołęka:
– Ewa Bielska, e-mail ewa.bielska@modr.mazowsze.pl, tel. 29 769 49 62 lub
– Andrzej Niedźwiedzki. e-mail andrzej.niedzwiedzki@modr.mazowsze.pl, tel. 29 769 49 61.
Formularz zgłoszeniowy – pobierz
Opublikowano: 2 listopada 2016