Przetwórstwo mleka – produkcja serów
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Zaścianek Mazowsza” wraz z Gminą Rzekuń i KGW w Przytułach Nowych zapraszają do udziału w szkoleniu pn. „Przetwórstwo mleka – produkcja serów”.
Zakres szkolenia będzie obejmował część teoretyczną i praktyczną. Podczas warsztatów zostanie zaprezentowana produkcja kilku rodzajów serów z wykorzystaniem podpuszczki oraz szybkie przygotowanie potrawy serowej. Uczestnicy będą mieli okazję dowiedzieć się m. in. o kierunkach przetwórstwa mleka, produkcji serów podpuszczkowych w warunkach domowych.
Szkolenie poprowadzi ekspert Pan Krzysztof Jaworski – Serowar Żuławski. Więcej informacji na stronie: www.serowarzulawski.pl
Szkolenie odbędzie się 13 marca 2025 roku w budynku remizo -świetlicy w Rozworach (adres: Rozwory 38, 07-411 Rzekuń) od godz. 10:00 do 15:00.
Liczba miejsc jest ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń. Aby wziąć udział w szkoleniu należy wypełnić i przesłać elektroniczny formularz zgłoszeniowy.
Formularz zgłoszeniowy – wypełnij i prześlij.
Szkolenia są rezultatem współpracy:
- Województwa Mazowieckiego,
- LGD „Zaścianek Mazowsza”,
- Gminy Rzekuń
- oraz Koła Gospodyń Wiejskich w Przytułach Nowych
przy współorganizacji szkoleń w ramach Mazowieckich Dobrych Praktyk Kulinarnych oraz Mazowieckich Dobrych Praktyk Pszczelarskich. Są to działania prowadzone przez Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego od 2019 roku w formie akcji szkoleniowo-edukacyjnej i upowszechnieniowej, przybliżające społeczności Mazowsza wiedzę z zakresu produktu lokalnego i tradycyjnego, zagrodowej produkcji wyrobów w oparciu o surowce uzyskiwane we własnych gospodarstwach, dobrych praktyk mleczarskich, zielarskich, piekarniczych, przetwórstwa owoców i warzyw, łańcuchów dystrybucji żywności, w tym żywności regionalnej i tradycyjnej.
Odbiorcami działań są mieszkańcy obszarów wiejskich, w tym rolnicy ekologiczni, rolnicy prowadzący działalność agroturystyczną, koła gospodyń wiejskich, kluby, stowarzyszenia, uczniowie szkół, pracownicy administracji publicznej, doradztwa rolniczego i inni zainteresowani tematem.
Zapraszamy.
Opublikowano: 18 lutego 2025