Konkurs kulinarny
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania “Zaścianek Mazowsza” ogłasza konkurs kulinarny pt. “Złap ten smak – czyli poznawanie tradycyjnych potraw zaściankowej kuchni – II edycja”. Celem konkursu jest wzmocnienie kapitału społecznego poprzez zorganizowanie i przeprowadzenie oferty edukacyjnej dla przedstawicieli organizacji i grup z sektora społecznego, który przyczyni się do wzrostu wiedzy u uczestników i odbiorców publikacji w zakresie historii i tradycji kulinarnej obszaru LGD, jako produktu/ narzędzia do aktywizacji lokalnych społeczności.
Konkurs skierowany jest do organizacji pozarządowych, kół gospodyń wiejskich, sołectw i innych grup nieformalnych z obszaru działania LGD, czyli gmin: Czerwin, Goworowo, Rzekuń, Rzewnie i Troszyn. Aby zgłosić swoją grupę do udziału w konkursie należy wypełnić i przesłać formularz zgłoszeniowy do dnia 18 maja 2022 roku oraz zapoznać się z warunkami konkursu, które zawarte są w poniżej zamieszczonym regulaminie.
Grupy, które zostaną zakwalifikowane do drugiego etapu konkursu przygotują degustacje zgłoszonych potraw konkursowych. Uroczyste rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się 31 maja 2022 roku w budynku Centrum Kultury w Troszynie.
Program:
13:00 – Otwarcie, powitanie
13:15 – Degustacja potraw konkursowych
13:45 – Wybór najlepszej potrawy przez zaproszonych gości
14:00 – Występ artystyczny zespołu
14:20 – Ogłoszenie wyników konkursu, wręczenie nagród i dyplomów
14:40 – Biesiadowanie przy muzyce
Szczegółowe informacje dostępne są pod numerem telefonu: 297-671-825 oraz w biurze LGD przy ulicy Polnej 15 w Troszynie.
Zapraszamy wszystkie chętne grupy do wzięcia udziału w konkursie.
Formularz zgłoszeniowy zawiera pytania dotyczące:
- nazwy potrawy;
- receptury/ przepisu na potrawę konkursową;
- uzasadnienie wyboru potrawy (uzasadnienie tradycyjności lub/i lokalności potrawy);
- listy produktów niezbędnych do przygotowania potrawy.
Przed przystąpieniem do wypełnienia formularza zgłoszeniowego zachęcamy do wcześniejszego opracowania powyższych zagadnień.
Formularz zgłoszeniowy – przejdź
Opublikowano: 11 maja 2022