Przetwórstwo mleka – produkcja serów
6 października 2023 roku w Czerwinie obyło się szkolenie z “Przetwórstwa mleka – produkcji serów”. W budynku Targowiska wiejskiego „Mój Rynek” przywitał zebranych wójt gminy – Grzegorz Długokęcki.
Uczestnicy wysłuchali prelekcji Krzystofa Zaniewskiego z Wydziału Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego. W tajniki produkcji serów i innych pysznych, mlecznych potraw wprowadził Krzysztof Jaworski Serowar Żuławski.
Spotkanie było rezultatem współpracy Województwa Mazowieckiego, LGD “Zaścianek Mazowsza” oraz Gminy Czerwin przy współorganizacji szkoleń w ramach Mazowieckich Dobrych Praktyk Kulinarnych. Działanie prowadzone przez Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego od 2019 roku w formie akcji szkoleniowo-edukacyjnej i upowszechnieniowej, przybliżające społeczności Mazowsza wiedzę z zakresu produktu lokalnego i tradycyjnego, zagrodowej produkcji wyrobów w oparciu o surowce uzyskiwane we własnych gospodarstwach, dobrych praktyk mleczarskich, zielarskich, piekarniczych, przetwórstwa owoców i warzyw, łańcuchów dystrybucji żywności, w tym żywności regionalnej i tradycyjnej. Odbiorcami działań są mieszkańcy obszarów wiejskich, w tym rolnicy ekologiczni, rolnicy prowadzący działalność agroturystyczną, koła gospodyń wiejskich, kluby, stowarzyszenia, uczniowie szkół, pracownicy administracji publicznej, doradztwa rolniczego i inni zainteresowani tematem.