Przetwórstwo mleka – produkcja serów
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Zaścianek Mazowsza” zaprasza do udziału w szkoleniu pn. „Przetwórstwo mleka – produkcja serów”.
Zakres szkolenia będzie obejmował część teoretyczną i praktyczną. Podczas warsztatów zostanie zaprezentowana produkcja kilku rodzajów serów z wykorzystaniem podpuszczki oraz szybkie przygotowanie potrawy serowej. Uczestnicy będą mieli okazję dowiedzieć się m. in. o kierunkach przetwórstwa mleka, produkcji serów podpuszczkowych w warunkach domowych.
Szkolenie odbędzie się 6 października 2023 roku w budynku Targowiska wiejskiego „Mój Rynek” w Czerwinie przy ulicy Wolności 18 od godz. 10:00 do 15:00.
Liczba miejsc jest ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń. Aby wziąć udział w szkoleniu należy wypełnić i przesłać elektroniczny formularz zgłoszeniowy.
Formularz zgłoszeniowy – wypełnij i prześlij.
Szkolenia są rezultatem współpracy Województwa Mazowieckiego, LGD „Zaścianek Mazowsza” oraz Gminy Czerwin przy współorganizacji szkoleń w ramach Mazowieckich Dobrych Praktyk Kulinarnych oraz Mazowieckich Dobrych Praktyk Pszczelarskich. Są to działania prowadzone przez Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego od 2019 roku w formie akcji szkoleniowo-edukacyjnej i upowszechnieniowej, przybliżające społeczności Mazowsza wiedzę z zakresu produktu lokalnego i tradycyjnego, zagrodowej produkcji wyrobów w oparciu o surowce uzyskiwane we własnych gospodarstwach, dobrych praktyk mleczarskich, zielarskich, piekarniczych, przetwórstwa owoców i warzyw, łańcuchów dystrybucji żywności, w tym żywności regionalnej i tradycyjnej. Odbiorcami działań są mieszkańcy obszarów wiejskich, w tym rolnicy ekologiczni, rolnicy prowadzący działalność agroturystyczną, koła gospodyń wiejskich, kluby, stowarzyszenia, uczniowie szkół, pracownicy administracji publicznej, doradztwa rolniczego i inni zainteresowani tematem.
Opublikowano: 20 września 2023