Rola pszczół i dzikich zapylaczy w środowisku
W dniu 17 października 2023 roku w Goworowie odbyło się szkolenie pn. “Rola pszczół i dzikich zapylaczy w środowisku”.
Uczestników w imieniu organizatorów przywitali: Krzysztof Zaniewski z Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego oraz Anna Tyszka – dyrektorka LGD „Zaścianek Mazowsza” i Magdalena Czarniak – doradczyni LGD. Wykład przygotował i poprowadził Dariusz Teper z Laboratorium Teper honeylab. Wydarzenie było przeprowadzone przy wsparciu Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Goworowie CAL i finansowane ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego w ramach Mazowieckich Dobrych Praktyk Pszczelarskich.
Spotkanie było rezultatem współpracy Województwa Mazowieckiego, LGD “Zaścianek Mazowsza” oraz GOKSiR Goworowo przy współorganizacji szkoleń w ramach Mazowieckich Dobrych Praktyk Kulinarnych. Działanie prowadzone przez Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego od 2019 roku w formie akcji szkoleniowo-edukacyjnej i upowszechnieniowej, przybliżające społeczności Mazowsza wiedzę z zakresu produktu lokalnego i tradycyjnego, zagrodowej produkcji wyrobów w oparciu o surowce uzyskiwane we własnych gospodarstwach, dobrych praktyk mleczarskich, zielarskich, piekarniczych, przetwórstwa owoców i warzyw, łańcuchów dystrybucji żywności, w tym żywności regionalnej i tradycyjnej. Odbiorcami działań są mieszkańcy obszarów wiejskich, w tym rolnicy ekologiczni, rolnicy prowadzący działalność agroturystyczną, koła gospodyń wiejskich, kluby, stowarzyszenia, uczniowie szkół, pracownicy administracji publicznej, doradztwa rolniczego i inni zainteresowani tematem.
Opublikowano: 7 listopada 2023