• Kontrast
  • Powiększ
  • Powiekszony tekst z kontrastem
  • Wyłącz kontrast i powiększenie

Rola pszczół i dzikich zapylaczy w środowisku

1Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Zaścianek Mazowsza” zaprasza do udziału w szkoleniu pn. „Rola pszczół i dzikich zapylaczy w środowisku”.

Szkolenie odbędzie się 17 października 2023 roku w budynku Świetlicy wiejskiej w Goworowie przy ulicy Ostrołęckiej 31 od godz. 10:00 do 15:00.

Są to szkolenia pszczelarskie dla „zjadaczy miodu” o charakterze seminaryjnym, na których uczestnicy zapoznają się z rolą owadów w środowisku (pszczół i dzikich zapylaczy), ich znaczeniem dla gospodarki, zapoznają się z tajnikami życia pszczół, zasadami pracy w ulu, produktami pszczelimi takimi jak miody, pyłek, pierzga, propolis, nauczą się ich racjonalnego nabywania, bezpiecznego i optymalnego wykorzystywania.

Liczba miejsc jest ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń. Aby wziąć udział w szkoleniu należy wypełnić i przesłać elektroniczny formularz zgłoszeniowy.

Formularz zgłoszeniowy – wypełnij i prześlij.

Szkolenia są rezultatem współpracy Województwa Mazowieckiego, LGD „Zaścianek Mazowsza” oraz Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Goworowie przy współorganizacji szkoleń w ramach Mazowieckich Dobrych Praktyk Kulinarnych oraz Mazowieckich Dobrych Praktyk Pszczelarskich. Są to działania prowadzone przez Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego od 2019 roku w formie akcji szkoleniowo-edukacyjnej i upowszechnieniowej, przybliżające społeczności Mazowsza wiedzę z zakresu produktu lokalnego i tradycyjnego, zagrodowej produkcji wyrobów w oparciu o surowce uzyskiwane we własnych gospodarstwach, dobrych praktyk mleczarskich, zielarskich, piekarniczych, przetwórstwa owoców i warzyw, łańcuchów dystrybucji żywności, w tym żywności regionalnej i tradycyjnej. Odbiorcami działań są mieszkańcy obszarów wiejskich, w tym rolnicy ekologiczni, rolnicy prowadzący działalność agroturystyczną, koła gospodyń wiejskich, kluby, stowarzyszenia, uczniowie szkół, pracownicy administracji publicznej, doradztwa rolniczego i inni zainteresowani tematem.

 

Opublikowano: 27 września 2023