Złap ten smak … konkurs rozstrzygnięty
W dniu 31 maja 2022 roku odbył się konkurs kulinarny pt. „Złap ten smak – czyli poznawanie tradycyjnych potraw zaściankowej kuchni – II edycja”. Wydarzenie zostało zrealizowane w ramach projektu własnego LGD o nazwie Kompetencje Społeczne – II. Do udziału w konkursie zgłosiło się 12 grup tj.:
- Klub Seniora Senior + z Troszyna – Szlachcianka – jajecznica z Troszyna;
- Koło Gospodyń Wiejskich w Brzeźnie – Babka ziemniaczana;
- Koło Gospodyń Wiejskich w Kamiance – Placki pod gulaszem;
- Koło Gospodyń Wiejskich „Pierożanki” w Żabinie – Pierogi z kapustą i grzybami;
- Koło Gospodyń Wiejskich w Księżopolu – Schab na dziko;
- Koło Gospodyń Wiejskich w Milewie Wielkim – Pieczeń schabowa;
- Koło Gospodyń Wiejskich „Wesołe Dąbkowianki” w Dąbku – Bendzwał szlachecki;
- Koło Gospodyń Wiejskich w Kurpiach Szlacheckich i Dworskich – Pieczona gęś z jabłkami;
- Koło Gospodyń Wiejskich „Borowiki” w Borawem – Piwo kozicowe;
- Koło Gospodyń Wiejskich w Malinowie Nowym – Tradycyjna golonka pieczona;
- Koło Gospodyń Wiejskich w Lipiance – Zupa grzybowa;
- Koło Gospodyń Wiejskich w Seroczynie – Flaczki seroczyńskie.
Przygotowane potrawy wywarły duże wrażenie i sprawiły, że oceniający stanęli przed dużym dylematem, niemniej jednak:
I miejsce przyznano dla KGW „Pierożanki ” w Żabinie;
II miejsce przyznano dla KGW w Brzeźnie;
III miejsce przyznano dla KGW w Kamiance.
Nagrodzone grupy otrzymały statuetki, z kolei wszyscy uczestnicy dostali pamiątkowe dyplomy i upominki. Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za udział w konkursie, a zwycięzcom gratulujemy. Poniżej prezentujemy przepisy zwycięskich potraw. Niemniej pragniemy poinformować, że już niedługo zostanie wydana publikacja z konkursu kulinarnego zawierająca wszystkie przepyszne potrawy i receptury. Już dziś zachęcamy do zapoznania się z jej zapisami.
Pierogi z kapusta i grzybami
Przepis na około 40 sztuk
- 1 kg mąki,
- szklanka wody,
- szklanka oleju,
- pół szklanki mleka,
- 1,5 kg kapusty kiszonej,
- 20 dkg grzybów suszonych,
- Cebula,
- Sól, pieprz
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski i zaparzamy ją mlekiem i wodą, mieszamy łyżką. Dodajemy olej, jajko, sól i zagniatamy ciasto.
Farsz: Grzyby zalewamy wodą i moczymy całą noc, odcedzamy grzyby i zalewamy ta wodą kapustę, która dusimy w garnku. Grzyby kroimy w kostkę. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebule, dodajemy grzyby i kapustę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy do miękkości.
Wykonanie: Ciasto cienko wałkujemy, wycinamy krążki nadziewamy farszem i sklejamy pierogi. Gotowe pierogi gotujemy kilka minut w osolonej wodzie.
Babka ziemniaczana
Przepis dla 20 osób (forma o wymiarach 25x40cm)
- ziemniaki (mączyste) 5kg
- mleko 1 ½ szklanki
- przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka, ziele itp.)
- cebula 3 szt.
- łopatka 750g
- boczek surowy 750g
- jajka 3 szt.
- śmietana 18% 200 ml
- olej do smażenia
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Stopniowo dodać zagotowane gorące mleko. Boczek, łopatkę drobno pokroić, przesmażyć na patelni, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, smażyć na wolnym ogniu aż cebula się zeszkli. Ostudzić i dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać. Dodać sól, pieprz i pozostałe przyprawy do smaku. Następnie dodać śmietanę i wbić jajka, wszystko dokładnie wymieszać. Formę wysmarować, oprószyć bułką tartą. Masę przełożyć do formy i rozprowadzić po całej powierzchni (można posypać papryką). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Babkę pieczemy ok 90 minut na złoty kolor. Gotową babkę można podawać na ciepło z kleksem z kwaśnej śmietany. Można ją ostudzić i podać następnego dnia, podsmażona na patelni jest jeszcze smaczniejsza.
Placki pod gulaszem
Ciasto: 2 kg ziemniaków, 4 jaja całe, pieprz i sól do smaku, olej do smażenia;
Gulasz: 1 kg szynki wieprzowej, 3 cebule duże, 2 ząbki czosnku, 4 marchewki, 2 papryki, pół kg pieczarek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, 250 ml śmietany 18%, 3 łyżki mąki do zasmażki.
Wykonanie:
Ciasto: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć, następnie odcedzić. Dodać jajka, pieprz i sól do smaku, wymieszać. Smażyć niewielkie placki na rozgrzanym oleju.
Gulasz: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę średniej wielkości. Do mięsa dodać przyprawy, czosnek oraz szklankę oleju i wymieszać. Odstawić na 30 minut. W tym czasie pokroić warzywa i pieczarki w kostkę. Do wysokiego garnka na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięso, podsmażyć, aż puści sok. Następnie dodać pokrojone warzywa i pieczarki. Dusić około 1,5 godziny z liściem laurowym i zielem angielskim oraz około 1 l wody. Na koniec zaprawić zasmażką z 3 łyżek mąki.
Na usmażony placek nałożyć 2 łyżki gulaszu oraz kleksik z 1 łyżeczki śmietany. Podawać z surówką z białej kapusty.
Zdjęcia z konkursu kulinarnego – zobacz
Smacznego!
Opublikowano: 7 czerwca 2022