Produkcja kiszonek warzywnych
W dniu 12 kwietnia 2024 roku w Lipiance gm. Goworowo odbyło się szkolenie pn. „Produkcja kiszonek warzywnych”.
Uczestników w imieniu organizatorów przywitali: Patrycja Dzięcioł z Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego oraz Anna Tyszka – dyrektorka LGD „Zaścianek Mazowsza” i Magdalena Czarniak – doradczyni LGD. Szkolenie przygotowała i poprowadziła Monika Szymańczak-Siemiątkowska Michrowska Piwniczka. Wydarzenie było finansowane ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego.
Spotkanie było rezultatem współpracy Województwa Mazowieckiego, LGD „Zaścianek Mazowsza”, Gminy Goworowo oraz Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Goworowie przy współorganizacji szkoleń w ramach Mazowieckich Dobrych Praktyk i Tradycji Kulinarnych – Kiszonki Warzywne. Są to działania prowadzone przez Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego od 2019 roku w formie akcji szkoleniowo-edukacyjnej i upowszechnieniowej, przybliżające społeczności Mazowsza wiedzę z zakresu produktu lokalnego i tradycyjnego, zagrodowej produkcji wyrobów w oparciu o surowce uzyskiwane we własnych gospodarstwach, dobrych praktyk mleczarskich, zielarskich, piekarniczych, przetwórstwa owoców i warzyw, łańcuchów dystrybucji żywności, w tym żywności regionalnej i tradycyjnej. Odbiorcami działań są mieszkańcy obszarów wiejskich, w tym rolnicy ekologiczni, rolnicy prowadzący działalność agroturystyczną, koła gospodyń wiejskich, kluby, stowarzyszenia, uczniowie szkół, pracownicy administracji publicznej, doradztwa rolniczego i inni zainteresowani tematem.