Produkcja kiszonek warzywnych
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Zaścianek Mazowsza” zaprasza do udziału w szkoleniu pn.„Produkcja kiszonek warzywnych”.
Zakres szkolenia będzie obejmował część teoretyczną i praktyczną. Podczas warsztatów prowadzący omówi krótką historię produkcji kiszonek, rolę mikroorganizmów w procesie, omówi korzyści płynące z udziału kiszonek w diecie oraz wspólnie z uczestnikami przeprowadzi proces kiszenia mieszanki warzywnej wybranych warzyw. Zdobyta wiedza pozwoli uczestnikom samodzielnie wytwarzać kiszonki w warunkach domowych.
Szkolenie odbędzie się 12 kwietnia 2024 roku w Ośrodku Edukacji Regionalnej w Lipiance (adres: Lipianka 37, 07-440 Goworowo) od godz. 10:00 do godz. 15:00.
Liczba miejsc jest ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń. Aby wziąć udział w szkoleniu należy wypełnić i przesłać elektroniczny formularz zgłoszeniowy.
Szkolenia są rezultatem współpracy Województwa Mazowieckiego, LGD „Zaścianek Mazowsza”, Gminy Goworowo oraz Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Goworowie przy współorganizacji szkoleń w ramach Mazowieckich Dobrych Praktyk i Tradycji Kulinarnych – Kiszonki Warzywne. Są to działania prowadzone przez Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego od 2019 roku w formie akcji szkoleniowo-edukacyjnej i upowszechnieniowej, przybliżające społeczności Mazowsza wiedzę z zakresu produktu lokalnego i tradycyjnego, zagrodowej produkcji wyrobów w oparciu o surowce uzyskiwane we własnych gospodarstwach, dobrych praktyk mleczarskich, zielarskich, piekarniczych, przetwórstwa owoców i warzyw, łańcuchów dystrybucji żywności, w tym żywności regionalnej i tradycyjnej. Odbiorcami działań są mieszkańcy obszarów wiejskich, w tym rolnicy ekologiczni, rolnicy prowadzący działalność agroturystyczną, koła gospodyń wiejskich, kluby, stowarzyszenia, uczniowie szkół, pracownicy administracji publicznej, doradztwa rolniczego i inni zainteresowani tematem.
Opublikowano: 3 kwietnia 2024