• Kontrast
  • Powiększ
  • Powiekszony tekst z kontrastem
  • Wyłącz kontrast i powiększenie

Promocja tradycyjnych potraw

41398887 2183198781919103 3048712849221222400 nDnia 11 września bieżącego roku grupy z obszaru Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Zaścianek Mazowsza” w ramach projektu  partnerskiego trzech LGD-ów: Zaścianek Mazowsza, Zielone Sioło, Kurpsie Razem wzięły udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Lokalną Grupę Działania „Zielone Sioło” w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Praktycznego w Małkini Górnej. Uczestnicy warsztatów mieli za zadanie przygotować regionalne potrawy. Z obszaru LGD „Zaścianek Mazowsza” Członkinie Klubu Seniora „Pod wierzbami” przygotowały „Jajecznicę szlachciankę z Troszyna”, a Panie z Goworowa częstowały „Ogórkami z liściem dębu”. Obie te potrawy są zarejestrowane na Liście produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Warsztaty obejmowały również wyrób kugla i fafernuchów (ciastka tradycyjnie wykonywane na Kurpiach) oraz degustację piwa kozicowego.

Zdjęcia – zobacz.

Opublikowano: 17 września 2018
 

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestuje w obszary wiejskie".

Strona internetowa Lokalnej Grupy Działania „Zaścianek Mazowsza" współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.