Promocja tradycyjnych potraw
Dnia 11 września bieżącego roku grupy z obszaru Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Zaścianek Mazowsza” w ramach projektu partnerskiego trzech LGD-ów: Zaścianek Mazowsza, Zielone Sioło, Kurpsie Razem wzięły udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Lokalną Grupę Działania „Zielone Sioło” w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Praktycznego w Małkini Górnej. Uczestnicy warsztatów mieli za zadanie przygotować regionalne potrawy. Z obszaru LGD „Zaścianek Mazowsza” Członkinie Klubu Seniora „Pod wierzbami” przygotowały „Jajecznicę szlachciankę z Troszyna”, a Panie z Goworowa częstowały „Ogórkami z liściem dębu”. Obie te potrawy są zarejestrowane na Liście produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Warsztaty obejmowały również wyrób kugla i fafernuchów (ciastka tradycyjnie wykonywane na Kurpiach) oraz degustację piwa kozicowego.
Opublikowano: 17 września 2018